Jag lär mig medveten andning av instruktören Linda Westlund

Förbättra din vardagsandning med små enkla verktyg i medveten andning och få ut mer av dina egna resurser i form av bättre sömn, mer energi och bättre återhämtning. I det här inlägget kommer ni få Lindas bästa tips på hur du kan förbättra din vardagsandning och få ett mycket bättre liv.

Jag har gått en introduktionskurs i medveten andning för att jag ville lära mig mer om medveten andning, för att må ännu bättre och ge min kropp dem bästa förutsättningarna.  Jag vet att jag ofta andas bara i bröstet och inte ända ner i magen, jag har också uppmärksammat att jag lätt håller andan när jag är koncentrerad.

Men det ska jag nu ändra på.

 

Symptom på att du andas fel

Många människor andas enbart genom munnen, och bara uppe i bröstet. När vi är stressade är det också lätt att hyperventilera. En dålig andning kan skapa olika symptom hos människor.

Några av symptomen är

Trötthet

Värk i kroppen

Långsam återhämtning vid fysisk aktivitet

Dålig sömn

Behöver gå upp på natten och kissa

 

Vad är en bra andning?

En bra andning sker genom näsan, både på in och utandning. Varför det är viktigt att andas in genom näsan är att partiklar som finns i luften filtreras bort och vi slipper få dem i kroppen. Vid näsandning skapas det kvävemonoxid som är naturligt bakteriedödande och vidgar näsgången.

Så det bästa sättet att skydda sig mot förkylning är att andas genom näsan. Samt om du är ofta är tät i näsan hjälper näsandningen till att vidga och skapa naturlig effekt som om du använder nässpray.

 

Andningen bör vara djupa långa andetag som är rytmiska och långsamma, andningen ska även vara tyst.

 

Fördelar med medveten andning

Du får bättre syretillförsel till muskler, bättre cirkulation i kroppen. Minskad stress då djupa andetag gör att vi automatiskt lugnar ner systemet och du fungerar bättre. Diafragman som är en muskel blir stimulerad och får jobba samtidigt som tarmarna får en naturlig knådning.

 

Vid träning är det jättebra att näsandas då du får bättre syre till musklerna och återhämtar dig snabbare. Även så minskar mjölksyran i kroppen, då ph- balansen bli bättre än då vi bara andas genom munnen.

 

Linda berättar att vi andas upp till sjuhundra andetag per timme och att förbättra kvalitén på något vi gör hela tiden kan ge enorma hälsofördelar.

 

Träna medveten andning med Relaxator

Relaxatorn ser ut som en napp och är ett träningsredskap som hjälper dig att bli medveten om din andning, genom att den har ett motstånd vid utandningen.

 

Andas in genom näsan och ut genom Relaxatorn för att känna diafragman och träna på djupa lugna andetag.

 

Det är bra att träna 10- 20 minuter om dagen. Tex när du tittar på tv eller vid datorn.

Här kan du köpa Relaxator

 

Tejpad mun på natten ger hälsofördelar

Många andas med öppen mun på natten, det kan lätt leda till snarkningar och torr mun. Genom att tejpa munnen blir du automatiskt tvungen att andas genom näsan.

 

Det kan ge dig fördelar som bättre sömn och syresättning och du vaknar med mer energi.

Läs mer om Sleep Tape

 

Se videon för att lära dig mer om medveten andning.

 

Tidigare inlägg början på ditt liv som medveten  

 

Med kärlek

Therese

2018-03-30T10:02:01+00:00 By |Kommentarer inaktiverade för Jag lär mig medveten andning av instruktören Linda Westlund