fbpx
Välj en sida

Början på ditt liv som medveten

I min väg till att leva min fulla potential har jag behövt bli medveten om mig själv och vad jag vill i mitt liv. Att vända det negativa något positivt. Att göra nya val i livet och att lära känna mig själv på djupet. I det här inlägget får du redskap som kan hjälpa dig att leva upp till din fulla potential. Läs mitt tidigare inlägg där jag förklarar vad jag menar med fulla potential

Hur jag vänder negativa händelser till att bli mer positiv och medveten

Jag vill genom den här bloggen kunna vara helt ärlig och öppna upp alla sidor av mig själv. Jag gör detta för att vara så autentisk som möjligt mot mina läsare och mig själv. Jag tänkte börja med att berättat om min traumatiska och stökiga barndom.  

Jag har en brokig bakgrund med många traumatiska händelser. Händelser i min barndom och även i mitt vuxna liv. Där skuld och skam har varit en del av vardagen. Jag har med egna ögon sett hur alkohol och droger förändrar människor och hur det påverkar omgivningen. Att medberoende griper tag i människor och håller dem i en järnhand.  Jag har också sett  vad bitterhet och att vara ett offer kan göra i människors liv. Bitterheten som sprider sig som gift i ådrorna och påverkar livet i en negativ spiral. Jag har sett hur personer ser sig själva som offer och inte tar fullt ansvar över sina liv.

Därför bestämde jag mig när jag var 20 år för att jag ska aldrig bli bitter över mitt liv och att det är jag som är fullt ansvarig för mitt liv och mitt eget mående. Jag har sedan dess alltid försökt vända de negativa händelserna i mitt liv till att bli mina fördelar och styrkor. För varje svacka jag befinner mig i blir jag starkare och mer medveten om mig själv. Jag skulle aldrig vilja vara utan mina trauman och brokiga liv för de har format mig till den jag är i dag, och jag har gjort dem till mina styrkor.

Att befinna sig mitt i en negativ händelse kan det vara svårt att förstå hur det skulle bli min styrka, och det är helt okej. Men när vi får lite distans till situationen och stannar upp och reflekterar så går det oftast att se med helt andra ögon. I vissa fall går den här processen snabbare än andra gånger. Ibland behöver vi längre tid för reflektion och verkligen hitta kärnan i problemet.

 

Jag brukar säga till mina coach klienter som har berättat om svårigheter de har upplevt i livet. “Tänk vad du kan bidra till andra människor genom din upplevelse, att berätta om hur du har gjort för att ta dig igenom situationen” Då brukar de alltid titta lite frågande på mig, för i ett trollslag har vi vänt det negativa till att bli deras styrka.

 

Jag tror att att det finns en mening med allt som sker, att det finns något som vi ska lära oss av situationen eller bli mer medveten om oss själva. Nu kanske du som läser har varit med om en händelse som känns oerhört orättvis och vad skulle det finnas för mening med det??

Ja, jag kan inte svara på hur det är för dig. Men om vi tittar bortom det orättvisa och meningslösa så finns det oftast någonting vi kan lära oss och bli mer medveten om. Men det behövs mycket självinsikt och distans till sig själv och situationen för att ha möjligheten att upptäcka det. Jag tror alla sår kan läka om vi ger oss utrymme för det.

Vägar och val att gå till medvetenhet

Alla människor gör val i livet, val som påverkar hur vi lever vårt liv. Som vuxen har jag det yttersta ansvaret för mina val och även för mina barn.

Inget av de val vi väljer är fel, för vi har alltid valmöjligheten att välja om och gå en ny väg. Det är därför det aldrig är försent, du har alltid ett val att göra annorlunda.

Jag har mött många människor som inte vet vad de vill i livet, där de har varit helt vilse och inte haft en aning om hur de vill att fortsättningen ska se ut. Om jag inte har en aning då är det också svårt att göra ett nytt val.

Därför brukar jag  rekommendera att börja lyssna inåt, för om vi aldrig lyssnar så kommer vi aldrig att veta vad vi vill. Många gånger är det bra att ge sig själv egentid, att bara umgås med själv utan bruset från omvärlden. Ta dig tid varje vecka att lära känna dig själv,  för när frågade du dig själv sist -Vem är jag?

 

Bli mer medveten och lär känna dig själv

För att utforska och lära känna sig själv är det bra att  börja reflektera. För att hitta mer av dig själv och det du vill i ditt liv.

Börja ställa frågor!

Vart vill jag befinna mig om 5 år?

 

Vad har du för vision med ditt liv?

 

Om allt är möjligt vad vill du då?

 

Om du vill annorlunda i ditt liv än hur du lever just nu, behöver du göra andra val i ditt liv. Annars kommer livet se likadant ut. Vi behöver börja göra aktiva val i livet för att få andra resultat.

 

Nästa fråga.

Vad får MIG att må bra?

 

Vad gör dig glad?

 

Vad tycker du är roligt?

 

Vad behövs i ditt liv för att du ska må riktigt bra?

 

Jag har mött väldigt många människor som i första hand tänker på att se till att alla andra i deras omgivning mår bra och de själva kommer i sista hand. Jag tror på att om jag ser till att jag mår så bra som möjligt så kommer även min familj och omgivning må bra. Så vad får dig att må bra?

 

Ytterligare en fråga.

Vad kan jag bidra med till världen?

 

Jag tror att vi alla behöver känna att de har ett meningsfullt liv, att vi har ett viktigt syfte. Alla kan bidra med något till världen, litet som stort.

 

Det är viktiga är att hitta det som är din grej, det du brinner för. Vi har alla någonting som vi tycker är extra roligt och något som vi är bra på.  Börja att utforska dom delarna.

 

Jag ser väldigt många som just nu som bidrar med sin process i antingen att börja gå ner i vikt, börja träna, äta nyttigare, meditation, hobbies och intressen. Listan kan göras lång.

 

Så vad vill du bidra med?

 

Sista frågan.

Vad skulle JAG kunna göra IDAG för att uppnå min fulla potential?

 

Du har din plats här på jorden, det finns en mening med varför du är du. Varför inte ta din plats och fylla den med att leva din fulla potential? Att maximera dig själv och leva ett liv utan begränsningar.

 

Vill du vara personen som ångrar på dödsbädden att du inte gjorde det du drömde om? Om inte, varför inte börja idag?

 

Prova att stäng av mobilen och tv och ge dig utrymme att ta reda på vad som är viktigt i ditt liv? Lever du ditt liv eller någon annans liv?

 

Titta på videon där jag ger mer personliga exempel.

 

Med kärlek

Therese

0 kommentarer