fbpx
Välj en sida

Starta och driva eget företag (Mina erfarenheter och 5 bästa tips till dig)

Att starta eget företag är bland det absolut bästa mest utvecklande och läskigaste jag gjort! Så många rädslor och personliga utmaningar jag tagit mig igenom under åren. Från anställd till att driva eget företag på ett år. I det här inlägget får du mina 5 bästa tips till dig som funderar på att starta eget företag.

 

Från dröm till verklighet – Hur jag startade eget företag

Jag har i smyg alltid haft en dröm om att jag ville starta eget företag, att få vara min egen chef och bestämma själv över mina arbetstider. Men jag har alltid haft en röst i bakhuvudet som sagt att jag inte kunde göra något så spektakulärt som att starta eget företag.

Jag upptäckte tidigt att jag var duktig att coacha människor vidare i sin utveckling, att jag snabbt kunde se vad de satt fast i för problem. Jag utbildade mig senare i två stycken kroppsbehandlingar för att bredda min kompetens.

Allt eftersom att jag fick mer coachning kunder och klienter till den behandlingsform jag jobbade med tog jag modet för 5 år sedan att starta min enskilda firma. Det var inte ett lätt beslut, jag hade funderat över 1 år innan jag tog klivet in i företagsvärlden. Jag hade så oerhört mycket rädslor och funderingar kring det här stora beslut. Såhär gick mina tankar “Vad gör jag om kunderna slutar komma?”, “Vad händer med barnen och huset om jag inte kan betala mina räkningar?” men även enkla saker såsom “Hur skickar jag en faktura?”

Jag började med att driva företaget samtidigt som jag hade en anställning, vilket gjorde att jag visste att jag fick lön och var inte beroende av att jag måste ha bokade klinter för att få en inkomst. Jag rekomenderar alla andra jag träffar göra samma sak.

Efter ett år fick jag besked om att den anställningen och tjänsten jag hade skulle upphöra stod jag med två alternativ. Antingen avsluta företaget och söka annat jobb. Eller satsa fullt ut på mitt eget företag. Jag valde mitt eget företag. Med det beslutet behövde jag hitta fler inkomstkällor till företaget, förutom coachandet och behandlingar. Jag började då med försäljning av olika produkter, vilket har inneburit ett hårt arbete innan det började ge resultat.

För två år sedan startade jag tillsammans med min man vårt gemensamma bolag. Vi började jobba mot en dröm att stötta och inspirera människor till att våga leva sin dröm och leva sin fulla potential.

Vad har varit framgångsfaktorerna i att driva eget företag?

Se det som en läroprocess

Det har varit en fantastisk resa i att driva eget företag, från att jag inte kunde någonting om företagande till att jag har lärt mig så mycket på vägen. Det gäller att våga fast vi inte har alla svar från början. Jag kunde till exempel ingenting om bokföring eller fakturering, men jag lärde mig allt eftersom.

Våga ta tuffa beslut

Det har varit riktigt stentufft i vissa perioder, då jag har velat gett upp. Jag kom till en punkt där jag fick fundera om jag verkligen ska fortsätta med så låg lönsamhet? Eller om jag ska inse att jag behöver lägga ner företaget? Jag valde att inte ge upp, utan provade en ny marknad med nya produkter och det började sakta men säkert vända. Jag är så tacksam över att jag vågade fortsätta och att jag såg potentialen när ingen annan gjorde det.

För att vara sin egen chef och driva eget företag behövs det ibland att vi tar tuffa beslut. För ca ett år sedan så kom jag till insikt om att jag vill göra nya saker i företaget. Jag ville satsa på min passion att stärka kvinnor genom coachning och utbildning. Det var inte ett helt lätt beslut eftersom jag och min man Andreas jobbat tajt ihop och nu skulle jag gå en annan väg. Men det gäller att inse om vi tappar kraft så är det dags att lämna och gå vidare där det finns mer glöd och drivkraft.

Investera

Jag tror att personlig utveckling och framgång i företaget går hand i hand.  Därför har jag investerat både pengar och tid i min personliga utveckling. Jag har byggt på min egen kompetens med utbildningar och gått på seminarium. För ju mer jag växt som människa desto bättre har mitt företag gått.

Jobba för min dröm

Att jobba för min dröm, är något som verkligen ger frihet. All tid, allt engagemang jag lägger ner i mitt arbete gör jag för mig och mitt företag och även familj. Jag brukar se mitt företag som min lilla bebis, som jag gör allt för så att bebisen mår bra. Lyssna på min ljudbok för att höra vår historia när vi sålde alla våra saker och flyttade utomlands. 

5 tips till dig som vill starta eget företag

  1. Tro på dig själv och tro på din dröm
  2. Ta hjälp och rådfråga någon som gått vägen före dig. Att fråga om råd till någon som inte har kunskap om företagande är bortkastad tid.
  3. Räkna och titta på siffrorna.
  4. Våga satsa och våga göra misstag. Livet är för kort att inte prova sig fram. Vad är det värsta som kan hända?
  5. Du lär dig efter vägen.

Verksamt.se  hittar du svaren på alla dina praktiska frågor gällande att starta företag.

Trots att det ibland är jobbigt att driva eget företag är det bland det bästa jag gjort! Frihet, glädje och utvecklande.

Med kärlek

Therese

0 kommentarer