fbpx
Välj en sida

Stressfri prestation. Hur jag eliminerade stress.

 

Den artikeln handlar om hur jag gick från att vara en kämpande prestationsmänniska, till idag där jag lever i stressfri prestation. Jag behöver idag inte kämpa för mina resultat utan uppnår mina resultat med en lätthet. Jag kommer berätta hur lätt du kan skifta ditt liv från kämpande och prestation till ett behagligare liv. Jag kommer guida dig igenom processen till ett liv med stressfri prestation.

Jag har varit en människa som har haft en osund inställning till prestation, jag har kämpat och stressat för mina resultat. Oavsett om det så kostade mig blod, svett och tårar. Fick jag inte mina resultat hade jag inte kämpat tillräckligt och jag kände mig misslyckad och dålig. Jag var även duktiga flickan som ville göra allt perfekt, när jag var duktig fick jag kanske bekräftelse från min omgivning. Bekräftelsen gjorde att jag kände mig älskad och att jag hade ett värde, min självkänsla ökade. När självkänslan sjönk, pressade jag mig ytterligare för att få bekräftelse igen.

Alltid var det något jag kämpade för. Deadlines på jobbet. Att hålla huset städat och fint. Nya uppsatta mål blev tillslut en kamp, jag måste uppnå dem till varje pris. Träning gick från glädje till att bli ett stressat moment. Att äta hälsosam mat blev också en inre kamp, där jag skulle vara duktig och prestera på topp.

Det här påverkade inte bara mitt liv utan även min familj och omgivning, eftersom jag oftast var lite stressad och upptagen i mina tankar. Jag är ingen trevlig person när jag är stressad, då är jag otålig, har humörsvängningar och inte närvarande i stunden.

Som till exempel, jag har jättemycket att göra på jobbet, förstår inte hur jag ska hinna med allt. Kemin ändras i kroppen och jag drar upp axlarna, får en stark smak i munnen och strupen snörs åt och jag andas ytligt. När jag kommer hem är jag fortfarande stressad, i stället för att kommunicera börjar jag kommendera och ger ”order” till min familj, är upp och ner i humöret. Är det riktigt illa så har jag tunnelseende, ser bara det som är mitt framför ögonen och är helt uppjagad i mina tankar.

När polletten äntligen trillade ner för 3 år sedan och jag förstod att jag blir väldigt ineffektiv när jag kämpar fram mina resultat och varför göra allt till en prestation? Insikten kom från en bok jag läste ”Livet inifrån och ut”. Boken gjorde mig medveten om att jag använt ett slitsamt och smärtsamt tillvägagångsätt.

Att jag faktiskt tog sämre beslut och allt tog mycket längre tid att genomför när jag är i stress och kamp. Jag använde ungefär hälften av min potential och kapacitet. Vilket slöseri och så onödigt. När jag kämpar och stressar är det rörigt i huvudet av en massa tankar, jag kan inte ta några som helst kloka beslut. När jag i stället har ett klart sinne av mindre tankar, det är då jag ser alla bra lösningar och har tillgång till hela min potential.

Jag hade mentala föreställningar om hur saker och ting skulle vara, och det var dom jag skiftade. Det gjorde jag genom att släppa alla tankar om prestation, kamp och stress. Mitt kämpande existerade bara i mitt huvud genom mina tankar.

Mitt liv är idag väldigt enkelt, jag har tillit till mig själv och livet. Jag har inte lägre kontrollbehov och jag är inte slav under mina tankar.

Jag får resultat jag aldrig kunnat drömma om då jag har tillgång till hela min potential och visdom. Och det kanske viktigaste, att det räcker att ”bara” vara jag. Jag behöver inte vara någon annan för att duga. Idag upplever jag också en enorm frihet genom att leva som minimalist, att bara äga det jag absolut behöver och älskar. Läs hela blogginlägget här.

Självklart så agerar jag för att få resultat. Men Agera är inte detsamma som att Prestera i kamp, det är stor skillnad.

Agera utgår från ett harmoniskt och glädjefyllt tillstånd och en inre lustfylld drivkraft. Min inre drivkraft hittar jag när jag släpper fokus på yttre omständighet, där jag inte forcerar eller pressar mig.

Prestation i kamp utgår från ett kämpande och kontrollbehov där yttre omständigheter är viktiga.

Guide till stressfri prestation

Ett bra sätt att ta reda på om vi har tillgång till vår potential är att observera våra känslor. Har du känslor av irritation, stress, är arg eller frustrerad, då befinner du dig i ett läge där du inte tar några bra beslut och dina handlingar inte kommer vara dem bästa. Observera då vilka tankar du tänker? Förmodligen är det inte tankar som är speciellt positiva. Det enda du behöver göra då är att inte ta dina tankar på så stort allvar. Jag brukar säga till mig själv, ”Om det inte vore för mina tankar jag har just nu, skulle jag inte må som jag gör”.

Det handlar inte om någon ny metod, bara en förståelse för våra tankar och hur vi fungerar.

 

Med kärlek

Therese

 

0 kommentarer